بررسی خشکسالی در ولایت هرات و راه‌های مقابله با آن

نویسندگان

  • نظام‌الدین تیموری دانشکده انجینیری، دانشگاه جامی

DOI::

https://doi.org/10.61438/jsrqj.v8i2.27

کلمات کلیدی:

آب‌های زیرزمینی, مدیریت آبیاری, محدودیت منابع آبی, خشکی و خشکسالی

چکیده

از ابتدای تاریخ، خشکسالی بخشی از تغییرات آب و هوایی محیط بوده است. کمبود آب از یک طرف و استفاده بی رویه و غلط از منابع آب های زیرزمینی و عدم کنترول منابع آب­های سطحی خطرات جدی و قابل ملاحظه‌­ای را در افغانستان و بخصوص ولایت هرات به وجود آورده است. ولایت هرات یکی از ولایت‌های افغانستان می‌باشد که با این معضل به صورت جدی گرفتار است. عدم مدیریت درست از آب­های سطحی باعث شده است که کشاورزان از منابع آب‌های زیرزمینی در سال­های اخیر استفاده نمایند که سفره‌های آبی این ولایت به صورت چشم گیر کاهش داده است. کاهش شدید بارندگی و مصرف بیجا از آب‌های شیرین و حفر خودسر چاه‌های عمیق از دلایل عمده و اساسی افت آب‌های زیرزمینی در این ولایت می‌باشد، که میزان خشکسالی را در این ولایت افزایش داده است. از آنجایکه مصرف شهروندان ولایت هرات تنها از منابع آب زیرزمینی می‌باشد این موضوع باعث نگرانی  شهروندان این ولایت شده که در آینده می‌تواند مشکلات کم آبی جدی و افزایش خشکسالی  را در این ناحیه به وجود آورد. از طرف دیگر، تهدیدی جدی برای محیط زیست و منابع آب در کشوری مثل افغانستان که از جمله مناطق خشک جهان است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ با توجه به اینکه در حال حاضر مناطق شمالی کشور را هم تحت تأثیر قرار داده است. وضعیت بارندگی و محدودیت منابع آبی و شرایط اقلیمی کشور این واقعیت را نشان می­دهد که باید برای پدیده خشکسالی برنامه داشت و به صورت جدی در زمان وقوع با آثار و پیامدهای آن مقابله نمود. پدیده خشکسالی بیانگر اثرات مختلف محیط زیست بر روی موجودات زنده، حیوانات و انسان ها بوده حال آن که خشکی دارای مفهوم کلی بوده و برای عناصر محیط زیست به کار نمی رود. توجه به اعمال مدیریت صحیح و کاهش پیامدهای خشکسالی در توسعه مناطق، نیازمند برنامه ریزی و اجرای اقدامات پیشگیرانه در مقابله با پدیده خشکسالی است، که خود مستلزم به کارگیری دانش کافی در پیش بینی خشکسالی می باشد

دانلود

هنوز داده ای برای دانلود در دسترس نمی باشد

مراجع

Shahi Dasht, A. R., & Abbasnejad, A. (1389). Evaluation of the Environmental Effects of Groundwater Decline in ZarinDasht and Providing Management Solutions. Iranian Journal of Water Research, 7, 119-124.

Alizadeh, A. (1389). Applied Hydrology Principles. Qods Razavi University Publications, Ferdowsi University of Mashhad.

Shayannegad, M., & Abedi, M. A. (1385). The Impact of Artificial Feeding on Optimal Water Resources Management. First Regional Conference on Optimal Exploitation of Karun River and Zayandeh Rud Basins.

Hosseini, S. A. (1397). Hari Rud. Institute of Strategic Studies Afghanistan Publications, Kabul, First Edition.

Barat Donia, A. M. (n.d.). The Effects of Drought in the Years 1384-1393 on Rural Economy and Coping Methods.

Chabokro, G. M. R., Afrouzeh, F., & Akbari, S. M. R. (1398). Negative Effects of Drought and Coping Methods (National Conference on Crisis Management in 1398).

Solutions and Guidelines for Coping with Drought and Dryness (Drought Committee and Deputy Ministry, Crop Production, Ministry of Agriculture Jihad).

##submission.downloads##

چاپ شده

2023-06-01

##plugins.generic.recommendBySimilarity.heading##

##plugins.generic.recommendBySimilarity.advancedSearchIntro##